Prestigiul său se măsoară în grade academice. Renumele său este unul vechi, ca şi vinurile pe care le studiază de atâtea decenii. Datorită lui, Cotnariul românesc a fost aşezat acolo unde îi este locul, lângă celebrele vinuri de Sauternes şi Tokaj.
Citeşte toate articolele din campania Jurnalului Naţional - Români care mai au ceva de spus Demersurile sale şi ale echipei de cercetători de la Centrul de Cercetări pentru Oenologie de sub egida Academiei au dus la înscrierea a numeroase vinuri româneşti în catalogul internaţional al vinurilor. Se poate spune că prin contribuţia sa au fost întărite adevărate branduri de ţară, cu frunze autentice, din viţă de vie, şi nu din acelea care acoperă goliciunea politicii româneşti. În istoria de la noi este singurul membru titular al Academiei Române, cercetător în domeniul oenologiei, cu un imens prestigiu la nivel internaţional. De aceea, când un specialist al vinului din lume dă peste o licoare românească automat îi vine în minte figura cunoscutului oenolog Valeriu D. Cotea. Se poate spune că academicianul român dă cotele apelor în industria mondială a vinului. Este cel care ridică sau coboară, după cum merită, valoarea şampaniei la Champagne şi a coniacului la Cognac în renumitele podgorii unde academicianul a fost chemat de nenumărate ori, inclusiv pentru a i se cere sfatul ca specialist respectat pe mapamond în domeniul viei şi vinului. Poate dacă am avea câte un Valeriu D. Cotea atât în politica românească, cât şi în celelalte domenii de importanţă, România s-ar afla undeva mai sus.
Gentelmenul de Odobeşti la o şampanie cu Juan Carlos
Unde îl găseam până mai ieri pe acest lord sau sir, ziceţi-i cum vreţi, al podgoriei Cotnari? Pe acest gentleman de Odobeşti? Un academician din Vrancea cu origini ţărăneşti pe care le poartă cu mândrie ca şi titlul de doctor? Uneori la Paris, la un congres al Ofici