În Alexandria există 10-15 adăposturi de protecţie civilă, unde oamenii se pot refugia în caz de atac aerian. Legea permite ca acestea să fie utilizate şi în alte scopuri, motiv pentru care mulţi dintre alexăndreni le folosesc pe post de debarale.
VEZI AICI CUM ARATĂ ADĂPOSTURILE DIN ORAŞ
Potrivit conducerii Serviciului de Protecţie Civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman din cei aproximativ 50.000 de locuitori ai Alexandriei, doar 12% ar putea fi adăpostiţi în aceste încăperi. „În primul rând ar trebui să facem o menţiune foarte importantă. Adăposturile de protecţie civilă sunt destinate strict în cazul în care ar avea loc un atac aerian şi nu pentru un accident nuclear. În cazul tutor situaţiilor de urgenţă (incendii, cutremure etc.), ca şi în cazul accidentelor chimice, evacuarea este prima măsură care se ia. În ceea ce priveşte adăposturile, în Alexandria sunt 10-15 adăposturi care pot fi folosite imediat”, ne-a spus lt. col. Dumitru Botorogeanu, şeful Serviciului Protecţie Civilă. Adăposturi de protecţie civilă au toate blocurile ANL, unde este Facultatea Bioterra şi instituţiile publice, precum clădirea unde funcţionează Finanţele, Casa de Pensii, CEC-ul vechi, dar şi băncilor din oraş. În toate municipiile şi oraşele din judeţ, inspectorii de protecţie civilă au marcat cu însemne pe toate aceste imobile cu adăposturi. „De întreţinerea acestora se ocupă primăriile şi asociaţiile de proprietari. În Alexandria, spre exemplu noi verificăm în fiecare an adăposturile să vedem dacă sunt întreţinute cum trebuie. În ultimii ani nu am avut probleme”, a adăugat lt. col. Botorogeanu.
Jocuri de noroc în adăposturi
Legislaţia în materie permite ca destinaţia acestor adăposturi să poate fi schimbată. „Legea 481/2004 privind protecţia civilă spune că adăposturile pot fi utilizate şi în alt