Magistraţii Instanţei Supreme au admis recursul formulat de procurorii DNA împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care această instanţă aproape că desfiinţase dosarul de corupţie din Vama Albiţa.
Instanţa Supremă a hotărât să menţină starea de arest pentru 13 din cei 17 inculpaţi, dispunând eliberarea pentru Ionuţ Rareş Forţu, Petruţ Porumboiu, Corneliu Panaite şi Romică Petcu.
La Vama Albiţa, DNA a trecut la arestare preventivă în masă
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, în 18 martie, eliberarea a 17 persoane ridicate de la Albiţa, înlocuindu-le mandatele de arestare preventivă cu interdicţia de a părăsi ţara. Magistraţii CAB au refuzat astfel să prelungească arestarea preventivă a celor 17 inculpaţi, aşa cum ceruseră procurorii DNA. Potrivit Mediafax, instanţa a motivat decizia prin faptul că interceptările nu ar fi concludente şi s-au făcut pentru o perioadă scurtă de timp şi din nici o înregistrare video nu reiese faţa mituitorilor.
Instanţa a analizat probele pentru fiecare inculpate în parte: Iordan Bălţatu, Mirel Dănuţ Cornea, Cătălin Claudiu Alistar, Vlad Grigorescu, Adrian Marius Pascal, Cătălin N. Popa, Traian Tătaru, Alin Andrei Nechita, Ioan Balahura, Radu Daniel Gîrţu, Ionuţ Rareş Forţu, Octavian Mardare, Petruţ Porumboiu, Corneliu Florea, Ciprian Nicolae Popovici, Corneliu Panaite şi Romică Petcu.
Instanţa arată că procesele-verbale întocmite de investigatorul sub acoperire Mihai Florin Fotin, procesele-verbale de redare a înregistrărilor ambientale şi a celor video, nu se leagă cu alte probe, astfel că "infracţiunea de luare de mită în formă continuată, reţinută în sarcina fiecăruia dintre inculpaţi, nu este determinată, prin elementele sale esenţiale, atâta timp cât nu se pot stabili cu certitudine suma primită, cu titlul de mită, de către fiecare inculpat, precum şi mituitorii, astfel că singura certitudine