Modificările cadrului instituţional privind autorităţile locale din ţara noastră, după intrarea economiei în recesiune, întăresc controlul guvernamental, dar încetinesc procesul de descentralizare şi limitează flexibilitatea financiară, potrivit unui raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch.
"Flexibilitatea financiară rămâne limitată: statul controlează principalele surse de venituri, impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, care au o pondere de 70% în veniturile bugetare, şi principalele surse de cheltuieli precum salariile, care în medie au reprezentat 40% din cheltuieli, în 2009", se arată în raportul Fitch.
Agenţia de evaluare financiară face referire la schimbările care s-au produs în urma efectelor recesiunii din 2009 - 2010, asupra cadrului instituţional al autorităţilor locale, reglementat prin Legea Finanţelor Publice din 2006 şi Legea administraţiei publice locale din 2001. Aceste legi au reglementat activitatea autorităţilor centrale, care nu pot impune noi responsabilităţi oraşelor şi judeţelor fără să se asigure că acestea dispun de resurse financiare suficiente care să susţină noile responsabilităţi.
Agenţia Fitch mai face referire şi la Ordonanţa de Urgenţă 63/2010, privind modificarea Legii Finanţelor Publice, adoptată după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat în mai 2009 un acord de finanţare de 17,1 miliarde de dolari pentru ţara noastră. Ordonanţa vizează întărirea disciplinei bugetare, creşterea predictibilităţii şi a transparenţei execuţiei bugetare şi reducerea cheltuielilor, pentru îndeplinirea condiţiilor cerute de FMI. Agenţia notează că principalele schimbări produse anul trecut, ca urmare a aplicării OUG 63/2010 au afectat bugetul şi anumite categorii de venituri şi cheltuieli.
"În opinia lui Fitch, aceste măsuri sunt o provocare pentru autorităţile locale din România. Măsurile reprezintă