Interventia militara a ONU, sprijinita de Statele Unite, este criticata si de puteri internationale, dar si de politicieni americani, nemultumiti ca implicarea SUA s-a facut fara consultarea Congresului.
Presedintele Barack Obama a aparat decizia luata, sustinand ca armata americana se va concentra asupra obiectivului stabilit de Consiliul de Securitate al ONU, de a proteja civilii de liderul libian Moammar Gaddafi. Obama a adaugat si ca Gaddafi ar trebui inlaturat de la putere.
Potrivit presedintelui american, SUA vor impune si un embargo, dar si sanctiuni economice Libiei, pentru a inlatura regimul lui Gaddafi.
Obama a trimis, luni, o scrisoare membrilor Congresului, asigurandu-i ca se urmareste "o tranzitie rapida, dar responsabila" a conducerii actiunilor militare catre alti membri ai Coalitiei ONU.
Pe de alta parte, alti politicieni din Statele Unite incep sa puna intrebari despre modul in care va actiona comunitatea internationala dupa ce reuseste sa il inlature pe Gaddafi.
"Trebuie sa avem un plan si pentru ce se intampla dupa Gaddafi. Cine va conduce, cine plateste pentru toate astea? Presedintele Obama nu a dat decat sperante vagi", a spus senatorul Richard G. Lugar.
Potrivit lui Ron Paul, membru in Camera Reprezentantilor din Statele Unite, presedintele Barack Obama ar fi trebuit sa consulte Parlamentul inainte sa ia decizia de a sprijini ONU in interventia din Libia. Acesta a adaugat ca atacul asupra Libiei ar fi neconstitutional si ca Statele Unite "nu isi indeplineste obiectivele".
Atacul asupra Libiei a fost criticat si de Liga Araba, care a avut luni o intalnire de urgenta, dar si de Rusia. Pe de alta parte, reprezentantii Ligii Arabe au cazut de acord ca regimul libian si-a "pierdut legitimitatea" din cauza crimelor comise impotriva poporului.
Liderul Ligii