România va participa la operaţiunile din Libia cu fregata Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major, ceea ce înseamnă un total de 207 militari. Anunţul a fost făcut de preşedintele Băsescu la finalul şedinţei CSAT. Decizia vine chiar în ziua în care reuniţi pentru a 7-a zi consecutiv, cei 28 de ambasadori NATO au parafat oficial decizia ca Alianţa să controleze embargoul pe arme impus Libiei.
Statele membre NATO au stabilit ca forţele navale proprii să se ocupe de aplicarea embargoului la traficul cu armament impus Libiei. Este singurul consens la care au ajuns până în prezent ambasadorii statelor membre NATO.
La solicitarea NATO, România va trimite în Marea Mediterană timp de trei luni fregata Regele Ferdinand. Costurile acestei misiuni se ridică la 4,5 milioane de euro iar Guvernul va aloca banii în următoarea şedinţă de Guvern, a anunţat preşedintele Traian Băsescu la finalul şedinţei CSAT. Misiune fregata Ferdinand Traian Băsescu, Preşedintele României
"Suntem stat membru NATO, când este o decizie NATO trebui să găsim resurse. Guvernul va trebui să pună la dispoziţie resurse. În CSAT sunt membri şi ministru de Finanţe şi primul ministru, deci trebuie să găsească resurse pentru punerea în aplicare a deciziei CSAT şi pentru respectarea obligaţiilor pe care România le are faţă de Alianţa Nord-Atlantică", a subliniat şeful statului.
Fregata Ferdinand va fi gata în următoarele 30 de zile, a mai precizat preşedintele Traian Băsescu.
Pe de altă parte, NATO a validat planurile întocmite de militarii săi pentru a contribui la zona de interdicţie aeriană în Libia. Aliaţii nu au decis însă să le pună în aplicare, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.
"NATO a adoptat planurile militare pentru a ajuta la impunerea unei zone de interdicţie aeriană", a declarat Rasmussen la finalul unei reuniuni a