EFECTELE RĂZBOIULUI ASUPRA ECONOMIEI ROMÂNEŞTI. Schimbarea regimului ar putea duce la recuperarea mai rapidă a creanţelor României. Între timp, multe firme au îngheţat activitatea în statul nord-african. Sursa: AGERPRES
Conflictul din Libia ar putea deschide o mică portiţă în recuperarea creanţelor pe care companiile româneşti le-au adunat încă din timpul regimului comunist. Totuşi va fi nevoie de o perioadă de liniştire a apelor, după instaurarea unui nou regim democrat.
Situaţia datoriilor pe care Libia le avea de achitat României a fost, de altfel, unul dintre subiectele pe care preşedintele Traian Băsescu a vrut să le discute la întâlnirea din 2006 cu liderul libian Muammar Gaddafi.
În total, drepturile valutare ale României din Libia însumează 45,568 milioane dolari şi 22,93 milioane dinari libieni (circa 18,12 milioane dolari), sume care provin din operaţiuni de comerţ exterior şi cooperare economică derulate înainte de 31 decembrie 1989, potrivit datelor furnizate EVZ de către Ministerul Finanţelor Publice.
Gigi Becali: "Banii îi recuperez oricum ar fi"
Cele mai mari sume le au de recuperat Romtehnica, de 39,25 milioane dolari, şi Arcom - 16,6 milioane dinari libieni (circa 13,5 milioane dolari).
Firma Arcom este deţinută de omul de afaceri Gigi Becali, care ne-a declarat însă că suma totală a creanţelor sale în Libia este de 100 milioane dolari, cu tot cu penalizări. "Banii aceia o să-i recuperez, oricum ar fi. Am făcut deja demersuri pentru recuperarea datoriei. Dacă va pica Gaddafi, va fi mai uşor, pentru că noul regim democrat va plăti prima dată datoriile, pentru a demonstra că e de bună-credinţă", a afirmat Becali.
De altfel, şi în opinia lui Teodor Meleşcanu, preşedintele Comisiei de apărare din Senat, schimbarea regimului Gaddafi cu unul de "orientare pluralistă" ar putea