Pentru versurile sale, calificate de KGB drept „naţionaliste", basarabeanul Arsenie Platon a fost condamnat în 1961 la doi ani şi jumătate de lagăr de corecţie prin muncă.
Arsenie Platon s-a născut în 1932, în satul Bulboci, judeţul Soroca. În decembrie 1956, este arestat şi condamnat la doi ani de lagăr de corecţie prin muncă, conform articolului 70, partea a II-a, a Codului Penal al RSS Ucrainene, pentru „huliganism". A fost a achitat însă în 1957, stabilindu-se falsitatea depoziţiilor martorilor oculari.
Din cauza stării de sănătate precare, agravate de condiţiile de detenţie, Arsenie Platon devine pensionar şi invalid de gradul II, la doar 26 de ani. La 20 octombrie 1961 este arestat din nou, ca urmare a unei informaţii parvenite la KGB, în care se spunea că Arsenie Platon scrie poezii cu caracter naţionalist şi antisovietic.
„Turnat" de cetăţeni de origine slavă
Arsenie Platon locuia la Bălţi. A făcut patru clase româneşti în timpul războiului. Între 1959 şi 1961 absolveşte şcoala serală din Bălţi (clasele 9-11), obţinând o caracteristică pozitivă („cinstit, sârguincios").
Cum se face că devine „duşman al puterii sovietice"? După 1944, când Basarabia este ocupată de Armata Roşie, tatăl său este etichetat drept „culac" şi este executat de „eliberatori". Arsenie urmează cursurile şcolii profesional-tehnice, la specialitatea dulgher.
Din dosarul său personal descoperit recent în depozitul special al Serviciului de Informaţii şi Securitate (în arhiva fostului KGB de la Chişinău), reiese că identificarea sa de către poliţia politică sovietică a avut loc ca urmare a unui denunţ semnat de cetăţeni de etnie rusă şi ucraineană, care au fost deranjaţi de ideile „naţionaliste" şi „antisovietice" exprimate de „inculpat".
Acest lucru s-a întâmplat în lunile iunie-iulie 1961, când Arsenie Platon era internat la Spitalul nr. 2 di