Foto: Thinkstock Localizarea cancerului la nivelul mucoasei bucale nu mai constituie astăzi o excepţie. Statisticile arată la nivel mondial o creştere a frecvenţei cancerului, acesta situându-se pe cel de-al doilea loc al cauzelor de deces.
Zona bucală este supusă unor traumatisme fizice şi chimice permanente, menţionate între cauzele apariţiei cancerului, la care se adaugă şi o evoluţie embriologică agitată, care favorizează remanenţa unor celule tinere capabile de a se maligniza. Majoritatea cancerelor cavităţii bucale sunt carcinoame. Aceste leziuni apar şi evoluează în primele stadii ca leziuni banale, complet asimptomatice, nefiind sesizate de pacienţi, ci descoperite doar întâmplător, sau la controlul periodic la medicul stomatolog, când controlul oncologic este obligatoriu.
Leziunile mucoasei bucale cu potenţial de malignizare pot apărea, deseori, sub forma unor ulceraţii sau a unor placarde, sau zone albicioase pe mucoasa jugală (mucoasa obrazului), sublingual sau faţa mucozală a buzelor. Ele pot precede cu mult timp înainte sau pot coexista cu carcinomul. Nu este mai puţin adevărat că foarte multe carcinoame nu sunt precedate de modificări ale mucoasei bucale, iar unele leucoplazii (leziuni albicioase) nu se malignizeaza chiar după un număr mare de ani. Este motivul pentru care mai corect ar fi să le denumim leziuni cu potenţial de malignizare, deoarece nu evoluează obligatoriu către cancer, prezintă un risc degenerativ apreciat în mod diferit de la o leziune la alta, justificând o supraveghere medicală riguroasă şi chiar o atenţionare a pacienţilor pentru a-i conştientiza asupra pericolului şi a-i determina să se prezinte la controale regulate.
Cauze
Leziunile bucale cu potenţial de malignizare sunt: leucoplazia, lichenul plan, lupusul eritematos, eritroplazia (leziuni roşietice), candidoza bucală.
Cauzele apariţiei ace