În Japonia, activităţile la centrala nucleară de la Fukushima au fost reluate, marţi, 22 martie. Operaţiunile fuseseră oprite din cauza unor emanaţii de fum de la reactorul numărul trei. În ciuda restabilirii curentului electric în complexul nuclear, situaţia nu se află încă sub control. Între timp, trei cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter s-au produs marţi, în decurs de două ore şi jumătate.
Corespondentul RFI la Tokyo, Frédéric Charles
Radioactivitatea riscă să aibă consecinţe dramatice asupra vieţii cotidiene a japonezilor.
Apariţia unor noi vapori deasupra a două reactoare ale centralei de la Fukushima, reactoare ce prezintă riscurile cele mai mari de fuziune nucleară arată că situaţia nu este încă sub controlul autorităţilor.
Electricitatea a fost restabilită în sălile de control, dar sistemele de răcire a reactoarelor nu au fost reactivate. Or în lipsa acestora, riscul unei fuziuni a combustibilului nuclear persistă.
O informaţie nouă arată că digul care se presupune că ar fi trebuit să protejeze centrala de un tsunami a suferit un şoc comparabil cu impactul simultan cu o mie de avioane Boeing 747.
Valul a atins 14 metri înălţime şi a inundat sistemele de răcire din centrală. Operatorul TEPCO fusese avertizat că acele sisteme de răcire, acolo unde au fost plasate erau vulnerabile la un tsunami.
Radioactivitatea de la centrală contaminează laptele şi legumele în nordul Japoniei, iar Guvernul a interzis vânzarea lor. O eventuală contaminare a peştelui şi a fructelor de mare este de asemenea posibilă. Or, fără peşte, fără fructe de mare şi fără legume, Japonia riscă o penurie alimentară, lucru ce ar putea provoca o psihoză în rândul japonezilor. Ei nu mănâncă produse pe care le consideră periculoase, chiar dacă nivelul radioactivităţii nu prezintă în unele cazuri un pericol pentru sănătatea om