Peste 24.850 de cetăţeni români şi-au cumpărat sau construit case prin programul Prima Casă. Poţi fi următorul beneficiar al creditului ipotecar garantat de stat.
Fiecare solicitant, fie că îşi construieşte de la zero o locuinţă sau îşi cumpără un apartament într-un bloc din în anii '80, trebuie să-şi evalueze realist capacităţile de plată şi să urmeze anumiţi paşi.
Domnul Popa este un caz concret: şi-a cumpărat un apartament cu trei camere prin programul Prima Casă.
"Creditul a fost accesat de soţia mea. Eu am fost codebitor, banca creditoare a fost BCR, creditul fiind luat prin Prima Casă. Nu trebuie să deţii sau să fi deţinut în proprietate o locuinţă, individual sau în comun în cazul căsătoriei şi nu sunt condiţi de vârstă. Avansul e de minimum 5% din suma creditată. Pentru a putea accesa suma maximă (adică 57.000 euro), la care se adaugă 3.000 euro care se constituie ca avans propriu, trebuia să avem un venit net de 3.000 de lei. Acest venit poate avea mai multe surse, fiind acceptaţi şi codebitori. Salariul soţiei la vremea aceea nu se încadra în aceste cerinţe. Astfel, eu am fost codebitorul ei, veniturile noastre fiind cumulate, ajungând la suma cerută de bancă. O altă condiţie a fost să avem minimum 3 luni la locul actual de muncă. Banca a cerut apoi adeverinţă de salariu în cazul soţiei, în care să fie specificat salariul pe ultimele trei luni de la data depunerii dosarului, copie după cartea de muncă, contract de muncă cu ultimele trei pagini actualizate, copie după certificatul de naştere, CI, certificatul de căsătorie. În cazul meu, veniturile fiind realizate pe drepturi de autor, a fost nevoie de adeverinţă de venit, în care să fie specificate ultimele trei luni de venit net, fişă fiscală, copie contract drepturi autor, fişă fiscală 200 de la administraţia financiară prin care reiese faptul că impozitul de venit a fost achitat, copie după