După Leonard Doroftei, şi fostul rival de la amatori al multiplului campion mondial IBF la categoria supermijlocie susţine că pugiliştii întâlniţi de gălăţean au fost unii modeşti. Sursa: REUTERS
Dacă în boxul profesionist face furori, reuşind să-şi apere pentru a şaptea oară consecutiv centura de campion mondial IBF la categoria supermijlocie, Lucian Bute (31 de ani) nu a avut o carieră la fel de reuşită la amatori.
Până să semneze cu clubul canadian Interbox, pugilistul originar din Pechea (judeţul Galaţi) a stat în umbra fraţilor Marian şi Dorel Simion. La amatori, Bute nu se poate lăuda decât cu o medalie de bronz la Campionatul Mondial din 1999, de la Houston, şi cu una de aur dobândită la Jocurile Francofoniei, din 2001.
Mai mult, Lucian Bute a ratat şi participarea la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000. "Naşul" său a fost Dorel Simion, care l-a învins într-un meci de baraj ce a iscat şi o polemică la acea vreme. Dorel l-a învins pe Lucian cu scorul de 5-4, dar au fost voci care au contestat victoria primului, susţinând că, de fapt, gălăţeanul a fost mai bun. Simţindu-se frustrat de arbitraje şi de interesele de culise, Bute a decis să treacă la profesionism.
"M-am ambiţionat foarte mult"
Dorel Simion (34 de ani), în prezent antrenor al lotului naţional masculin de box, a rememorat ieri, pentru EVZ, acel duel.
"În 1999, urma să se organizeze la Bucureşti turneul «Centura de Aur», care constituia criteriul de calificare pentru Olimpiada de la Sydney. Iniţial, eu boxam la categoria 63,500 de kilograme, iar Lucian Bute - la 67 de kilograme. Înaintea acelui turneu însă, am depăşit categoria de greutate în care eram încadrat şi am trecut astfel la 67 de kilograme. Lucian considera că este titularul de drept al acelei categorii, dar federaţia a organizat un meci de baraj, în urma căruia învi