Foto: Thinkstock Au apărut urzicile! Aceasta este cu siguranţă o veste bună pentru cei care doresc să aibă un sistem imunitar puternic, este de părere profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi,
directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
Reglează colesterolul şi glicemia
Urzicile conţin vitaminele A, C, E şi săruri minerale: potasiu, fier, magneziu, fosfor. La acestea se adaugă şi fibrele alimentare. 100 grame de urzici conţine 4 grame de fibre alimentare, cee ce combate constipaţia, reglează nivelul colesterolului şi al glicemiei.
Această plantă furnizează mai mult calciu decât iaurtul şi este o sursă bună de acid folic, necesar sănătăţii inimii. Iar retinolul din urzici protejează sănătatea ochilor şi a pielii.
Specialistul nostru vă garantează că puteţi să vă bucuraţi de toate aceste proprietăţi fără să vă temeţi că silueta va avea de suferit. "Urzica este săracă în calorii, 35 kcal/100 g de urzică".
De asemenea, urzica are în compoziţie şi substanţe care reglează fluiditatea sângelui.
Contra asteniei
În această perioadă vă puteţi confrunta cu starea de epuizare caracteristică asteniei de primăvară. Soluţia atenuării acestei stări vine de la urzici care furnizează necesarul de fier ce ne revigorează fizic şi psihic.
Salate sau suc
În volumul "Sănătate prin remedii naturale", apărută la editura Polirom în 2011, doctor Ovidiu Bojor recomandă să mâncăm urizici sub formă de salată asociată cu păpădie şi lăptucă, cu puţin untdelemn şi lămâie. Putem bea un suc de urzici obţinut prin presare puternică sau la mixer. Se adaugă apă până la de cinci ori greutatea plantei şi se beau zilnic 80-100 ml. Se poate prepara sub formă de infuzie, decoct.
SEBUM. Vitamina B din compoziţia urzicii face bine podoabei capilare. Urzica este remediul împotriva sebumului în