La fel ca pe vremuri, elevii din şcolile judeţului Dâmboviţa au făcut repetiţii pentru întâlnirea cu personalităţile venite să le vorbească despre funcţionarea Europei unite. Demarată în urmă cu mai multe săptămâni, campania de informare aduce jurnalişti, politicieni şi artişti faţă în faţă cu elevii, cărora le împărtăşesc propriile experienţe legate de UE.
Europa a intrat în şcolile din România
Sala de sport a Şcolii Generale nr. 2 „Ion Alexandru Brătescu Voineşti" din Târgovişte este neîncăpătoare, la sfârşitul orelor de dimineaţă, pentru cei peste 100 de elevi de clasa a III-a şi a IV-a. Hărmălaia obişnuită adunărilor şcolăreşti lipseşte însă, pentru că cei mici sunt supravegheaţi atent de mai multe învăţătoare îngrijorate că elevii orăşelului ar putea lăsa o impresie proastă „invitaţilor de la Bucureşti", în principal tenorul Vlad Miriţă, solist al Operei Române, el însuşi absolvent al acestei şcoli.
Vizibil emoţionat, directorul Nicolae Nicolăescu face pe maestrul de ceremonii şi dă semnul de start. Şi pentru ca atmosfera „ca pe vremuri" să fie completă, evenimentul a început cu intonarea imnului Uniunii Europene de către elevi, în timp ce portarul şcolii, care ratase debutul ceremoniei, a intrat în fugă în sala de festivităţi, pentru a arbora mândru steagul Uniunii Europene. Unii copii nu-şi mai amintesc chiar tot cântecul, dar cei care stau în spate nu au probleme. Învăţătoarea lor le-a dat versurile, în română, pe foi xeroxate.
Copiii i-au cerut autografe lui Vlad Miriţă, solist al Operei Române
Dacă nu chiar totul iese ca la repetiţii, măcar discuţiile se încing apoi. „Ştim că sunt 12 steluţe pe steag", spune Andreea, care are 9 ani. Ea îşi mai aminteşte că la orele de educaţie civică a învăţat despre drepturile copilului. „Există o Cartă europeană, fiecare copil are dreptul la învăţătură, la o familie, poate să