Cartofii intră în ţară cu un preţ mediu de 70 de bani pe kg, iar la magazine se vând cu cel puţin 3,5 lei pe kg
În România, mâncarea de import ajunge pe rafturile magazinelor cu un preţ de până la trei ori mai mare decât preţul cu care intră în vamă, potrivit calculelor făcute de gândul pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii şi INS. De exemplu, cartofii proveniţi din comerţul intracomunitar au ajuns în România anul trecut la un preţ mediu de circa 70 de bani pe kg, în timp ce la magazine nu pot fi cumpăraţi cu mai puţin de 3-3,5 lei. La mai multe produse, printre care ulei, carne, zahăr, lapte, cafea diferenţele între preţurile medii cu care aceste mărfuri ajung în graniţă şi cele cu care sunt cumpărate sunt de până la 2,5 ori.
"De la intrarea în ţară şi până să ajungă la magazine sunt mai mulţi intermediari pe lanţ, fiecare îşi pune adaos. Eu vând în prezent cartofii cu un preţ de 2-2,2 lei pe kg, cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă că practic eu îi dau cu 1,6 lei pe kg", a declarat pentru gândul Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cultivatorilor de Cartofi. Benea spune că din UE sunt aduşi mai ales cartofi de dimensiuni mari, care sunt refuzaţi de consumatorii din ţările dezvoltate. În ultimele 12 luni, cartofii s-au scumpit cu circa 50%, potrivit statisticilor INS.
Ministerul Agriculturii: "Din păcate, nu putem face nimic"
Oficialii Ministerului Agriculturii au declarat pentru gândul că nu dispun de pârghii pentru a interveni pentru ca preţurile să nu mai crească. "Ştiţi cu cât se importă tomatele? Cu 1,8-2 lei, iar la magazin aţi văzut cu cât se vând. Din păcate nu putem face nimic, ce să facem, să introducem mercurialul? De la vamă produsele pot trece prin unul, doi, sau mai mulţi intermediari până ajung la raft", a explicat pentru gândul Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
El spune c