Dacă acum 200 de ani, durata medie a vieţii era de 40 de ani, bebeluşii născuţi în 2011 în Marea Britanie vor trăi, în medie, până la 80 de ani, scrie The Guardian, conform CIA World Factbook. Experţii au crezut că durata medie a vieţii nu va depăşi o anumită vârstă, însă, în urma studiilor din ultimii 30 de ani, se pare că nu există o limită pentru aceasta.
Pe măsură ce condiţia de viaţă se îmbunătăţeşte şi medicina se dezvoltă, oamenii trăiesc din ce în ce mai mult. Profesorul Tom Kirkwood de la Institute of Ageing and Health, Newcastle University, are o teorie conform căreia organismul uman evoluează spre o condiţie mai bună, se va putea regenera mai eficient şi mai repede. Genele noastre "investesc" în acest proces de regenerare care întârzie apariţia condiţiilor medicale ce duc la moarte. "Îmbătrânirea nu este un proces biologic fixat, ea nu începe de la o vârstă anume", spune Kirkwood, citat de BBC.
În cadrul unui studiu efectuat pe oameni care au depăşit vârsta de 85 de ani, Kirkwood a descoperit că marea majoritate a bătrânilor se bucură de sănătate şi sunt activi. În ultimele decenii, condiţiile de trai s-au îmbunătăţit, oamenii mănâncă mai bine şi medicina a progresat semnificativ. Încă suferim de boli grave, însă mortalitatea a scăzut mult faţă de acum 100 de ani. Medicina modernă a înlăturat boli precum varicela, difteria sau poliomielita ceea ce a făcut ca media de viaţă să crească.
CLICK PENTRU A MARI
Sursa: CIA World Factbook
"Ajungem la vârste înaintate cu mult mai puţine probleme de sănătate faţă de generaţiile precedente. Suntem într-o condiţie mai bună. Cred că durata medie de viaţă va avea o creştere rapidă pentru un timp, după care va încetini", mai spune Kirkwood.
Statisticile duratei medii de viaţă
Conform Biroului Naţional de Statistici, unul din cinci oameni tineri din Marea Britanie va ajunge să