Treizeci de români au fost repatriaţi duminică seara cu un avion Tarom, pus la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe. Cei repatriaţi spun că în Japonia au rămas mulţi conaţionali care ar vrea să se întoarcă acasă, însă nu-şi permit costul transportului, deoarece MAE le-a cerut să-şi plătească jumătate de bilet, adică 1.000 de euro pentru adulţi şi 500 de euro pentru copii. Prin urmare, avionul ce a adus cetăţenii români de la Tokio a fost pe jumătate gol, conform declaraţiilor călătorilor. Guvernul a suplimentat bugetul MAE cu 1,1 milioane de lei pentru cheltuielile de transport şi asistenţa consulară acordată cetăţenilor români din Japonia.
Într-un comunicat de presă, MAE precizează că, în cursul operaţiunii de repatriere din Japonia, funcţionarii consulari s-au confruntat cu patru tipuri de români aflaţi la nevoie: "Cetăţeni români care au plecat pe cont propriu spre alte destinaţii, cei care au precizat că nu pot ajunge la timp datorită distanţelor, solicitând în acelaşi timp să rămână în contact cu ambasada pentru alte eventuale evacuări cu aeronave româneşti sau ale altor state, cei care au decis să rămână, deşi iniţial erau hotărâţi să părăsească zona şi cei care au renunţat la sprijinul de evacuare din diverse motive sau nu au furnizat date de contact valabile". Ce nu spune comunicatul MAE e faptul că a existat o a cincea categorie, cea mai numeroasă, după spusele câtorva români din Tokio, care nu a avut bani să plătească mia de euro solicitată de ambasadă. Sau nu au avut timp să se pregătească de călătorie, fiind anunţaţi cu doar câteva ore înainte.
Cati locuieşte în Chibo, lângă Tokio. E unul din românii care n-a apucat să vină în ţară cu avionul MAE, din cauza mai multor neînţelegeri. Are un băieţel de 4 ani, cu o sănătate cam firavă, aşa că s-a decis să plece din calea ameninţării radiaţiilor. Mai ales că micuţul, d