Piaţa editorială se îmbogăţeşte săptămâna aceasta cu o serie de beletristică dedicată „unui public cu gusturi cât mai diferite“, aflat în căutarea plăcerii lecturii . Astăzi, la ora 18.00, Clu-bul Ţăranului Român din Capitală găzduieşte lansarea colecţiei „Strada ficţiunii“, la care vor participa Cristina Bazavan, Florina Pârjol, Andrei Gheorghe, Costi Rogozanu şi Tudor Călin Zarojanu.
Editura ALLFA, inprintul de literatură al Grupului Editorial ALL, care sărbătoreşte 20 de ani de existenţă, le propune cititorilor de ficţiune din România o colecţie ambiţioasă, pe care coordonatoarea Alexandra Rusu o descrie în următorii termeni: „dezinhibată, lipsită de ifose şi snobisme, însă cultă şi conştientă de tradiţie".
De astăzi, cititorii au la dispoziţie, în rafturile librăriilor, primele şapte volume: „Oraşele invizibile", de Italo Calvino, „Sus în aer", de Walter Kirn, „Menajeria lui Jamrach", de Carol Birch, „Magazinul de sinucideri" de Jean Teulé, „Cabalistul din Praga", de Mark Halter, „Dezgheţul", de A.D. Miller, şi „Fetele din Shanghai", de Lisa See.
Potrivit coordonatoarei, colecţia - structurată în trei paliere: clasic, contemporan şi bestseller - s-a construit natural în jurul ideii că „literatura trebuie să te înveţe să trăieşti", spune Alexandra Rusu, adăugând: „Cu tine însuţi, dar şi în comunitate, în societate, în lume. Nu poţi să vezi la televizor ce se întâmplă în Japonia şi apoi să te refugiezi în estetisme de tot felul.
Literatura pe care o simţi ruptă, ca semnificaţii, de ce se întâmplă în fiecare zi, este o «preţioasă ridicolă»". Aşa cum a fost concepută, colecţia merge în direcţia unei imagini opuse „turnului de fildeş", propunând un „spaţiu comunitar, urban, aglomerat".
Urban, sincronizat, eclectic
În ceea ce priveşte selecţia volumelor publicate, coordonatoarea explică: „Am încercat să recupere