Foto: Arhiva personală Bogdan Enescu Este de 10 ani în Japonia, unde lucrează la un institut naţional de cercetarea seismelor, în localitatea Tsukuba, situată la 60 de kilometri nord de Tokyo. Bogdan Enescu continuă o tradiţie din familie, tatăl său fiind prof. dr. Dumitru Enescu, de la Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Bogdan a studiat în România, a plecat cu o bursă în Japonia, apoi şi-a continuat studiile doctorale acolo, unde soarta a făcut să-şi întemeieze o familie. Cum trăieşte un specialist în seisme clipa în care se produce un mega-cutremur? Ce măsuri şi-a luat după ce Japonia a fost cuprinsă de pericolul nuclear? Câteva întrebări la care Bogdan ne-a răspuns după ce şi-a trimis familia într-o zonă mai adăpostită, în sudul Japoniei, la Osaka.
Jurnalul Naţional: Eşti singur acasă, dar în majoritatea timpului la muncă, pentru că eşti exact acolo unde acum este mai mare nevoie.
Bogdan Enescu: Am vrut şi eu să plec pentru o perioadă, dar e mai complicat, sunt probleme la serviciu, e mult de muncă în perioada asta şi nu era cazul. Pe ai mei am reuşit să-i trimit la Osaka, unde sunt părinţii şi fratele soţiei. Asta cu plecarea lor este o soluţie bună pentru moment, cel puţin, mai ales că acum este vacanţă pentru elevi. Băiatul cel mare are 9 ani, este la şcoală - Alexandru – şi cel mic, Andrei, este la grădiniţă, are doar patru ani. Pentru ei Osaka este o destinaţie bună, pentru că pentru copiii mici chiar şi nivele mici de radiaţii pot fi problematice.
Bine, nu cred că este nimeni la adăpost în caz de expunere continuă la radiaţii, chiar şi la nivele mici, dacă este vorba despre o perioadă mai îndelungată.
Depinde foarte mult şi de zonă. Bineînţeles că dacă eşti aproape, acolo, de “focar”, ca să-i zicem aşa, sau într-o zonă de pe o rază de 20, 30 sau 80 de kilometri, cum recomandă americanii, acolo probabil că e periculos, da