In 23 aprilie 1967, cu doi ani inainte ca primul om sa ajunga pe Luna, o capsula spatiala Soyuz reintra in atmosfera Pamantului ca o sfera de foc. Inauntrul ei, cosmonautul sovietic Vladimir Komarov blestema Uniunea Sovietica si programul spatial care l-a trimis in spatiu intr-un vehicul cu sute de probleme tehnice. Cateva minute mai tarziu, Komarov avea sa moara in unul dintre cele mai groaznice dezastre spatiale din istoria omenirii.
Prezentata in noua editie a cartii “Starman”, de Jamie Doran si Piers Bizony, povestea lui Komarov porneste de la dorinta Uniunii Sovietice de a aniversa 50 de ani de la Revolutia Bolsevica din 1917 prin trimiterea in spatiu a doua vehicule orbitale simultan. Conform NPR, cartea este bazata pe marturiile ofiterului KGB Venymin Ivanovich Russayev, implicat in programul spatial sovietic, si pe reportajele lui Yaroslav Golovanov pentru Pravda.
Istoria misiunii Soyuz I incepe in 1961, odata cu primul zbor spatial al unui cosmonaut din istoria omenirii. In toiul Razboiului Rece, Statele Unite si Uniunea Sovietica dedicau resurse enorme programelor spatiale, in incercarea de a obtine un avantaj strategic asupra adversarului. La doar 6 ani de la zborul lui Gagarin, URSS-ul dorea sa marcheze un nou record: la aniversarea Revolutiei Bolsevice, doi cosmonauti sovietici aveau sa plece in spatiu in rachete diferite si sa se intalneasca pe orbita, dovedind astfel superioritatea rusa in spatiul cosmic. Dintr-o echipa mica de piloti considerati apti pentru zbor in spatiu, Yuri Gagarin si Vladimir Komarov au fost alesi. La aniversarea Revolutiei Bolsevice, doi cosmonauti sovietici aveau sa plece in spatiu in rachete diferite si sa se intalneasca pe orbita, dovedind astfel superioritatea rusa in spatiul cosmic. Dintr-o echipa mica de piloti considerati apti pentru zbor in spatiu, Yuri Gagarin si Vladimir Komarov au fost alesi.