Presa straina a relatat pe larg scandalul din Parlamentul European, in care a fost implicat si fostul ministru roman de externe si vicelider al grupului socialistilor europeni, Adrian Severin. Parlamentul European este considerat acum veriga slaba a institutiilor europene.
"The Sunday Times", publicatia care i-a demascat pe trei europarlamentari in timp ce primeau bani pentru a sustine amendamente la legislatia europeana, scrie ca este cel mai mare scandal din istoria Parlamentului European.
Jurnalistii de la "Sunday Times" au contactat 60 de europarlamentari, din partea unei false firme de lobby. Dintre acestia, doar trei au muscat momeala: Adrian Severin, din Romania, Ernst Strasser, fost ministru de Interne in Austria, si Zoran Thaler, din Slovenia, arata Euractiv.
Zoran Thaler, care si-a dat demisia luni din Parlamentul European, a trimis Euractiv o declaratie scrisa in care arata ca si-a dat seama imediat ca firma de lobby era falsa si ca s-a intalnit in continuare cu reporterii sub acoperire "pentru a descoperi ce se afla in spatele tentativei de a-l discredita".
In declarata publicata odata cu demisia, pe site-ul sau de Internet, citata de BBC News, slovenul sustine ca "in conformitate cu standardele sale etice", "isi doreste ca adevarul sa iasa la iveala" si "sa se demonstreze cine a actionat legal si cine nu a actionat legal".
Austriacul Ernst Strasser a decis de asemenea sa isi dea demisia din Parlamentul European, in urma scandalului, dupa ce filmul in care negocia cu reporterii ce pretindeau a fi lobbysti a aparut in presa. Strasser a fost inregistrat de reporteri laudandu-se cu castigurile obtinute din activitatea de lobby, care s-ar ridica pana la 500.000 de euro anual, pe langa salariul de aproape 210.000 de euro.
Locul acestuia in Parlamentul European ar putea fi luat de Othmar Ka