NATO a decis să lanseze operaţiunile pentru impunerea unui embargo asupra armelor împotriva Libiei. Statele Alianţei nu au ajuns la un acord pentru ca NATO să preia controlul asupra operaţiunilor de impunere a zonei de interdicţie aeriană. Sursa: NATO.int
Toţi aliaţii s-au angajat să îşi îndeplinească responsabilităţile potrivit rezoluţiei ONU 1973 pentru a opri violenţele intolerabile împotriva civililor libieni, a declarat azi secretarul general al Organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen.
Rasmussen a precizat că navele şi avioanele NATO din Mediterana vor fi activate şi vor începe operaţiunile de monitorizare şi, dacă este nevoie, de interceptare a vaselor suspectate că ar transporta în mod ilegal arme sau mercenari.
Dacă hotărârea Alianţei Nord-Atlantice privind impunerea embargoului este clară, poziţia privind impunerea zonei de interdicţie aeriană mai face încă obiectul unor discuţii.
Rasmussen a declarat azi că NATO „a finalizat planurile pentru a ajuta la impunerea unei zone de interdicţie aeriană - pentru a aduce contribuţia, dacă va fi necesară, într-o manieră bine definită, la efortul internaţional de protejare a oamenilor din Libia în faţa violenţelor regimului Gaddafi”. Nu există însă precizări privind intenţia NATO de a aplica aceste planuri şi de a prelua în mod formal controlul operaţiunilor din Libia.
O alianţă divizată
Mai multe ţări, precum Statele Unite, Marea Britanie şi în special Italia, insistă pe faptul că NATO trebuie să-şi asume conducerea operaţiunilor aeriene.
Ministrul de externe italian, Franco Frattini, a pledat luni la Bruxelles ca NATO să preia comandamentul operaţiunii militare în Libia, în absenţa căruia, a lăsat el să se înţeleagă, Roma ar putea să nu mai autorizeze folosirea de baze aeriene italiene, potrivit Agerpres.
„Dacă NATO nu asigură rap