La aproximativ 17 kilometri de Paris, la Palaiseau, se afla cea mai mare banca de fermenti lactici din lume. Este locul unde “s-au nascut” cateva dintre brandurile care sustin in prezent vanzarile Danone, unul din liderii industriei mondiale de lactate. Wall-Street.ro a vizitat Institutul de Cercetare Daniel Carasso, casa iaurturilor Actimel si Activia si locul unde se studiaza hrana viitorului.
Departe de zgomotul si agitatia unei capitale de calibrul Parisului, 600 de angajati se indreapta zilnic spre Palaiseau, unde se afla cel mai important institut de cercetare al Danone. Dupa o calatorie de aproximativ 40 de minute, intram pe poarta institutului. Centrul ocupa o suprafata de 13.000 mp, iar conceptul cladirii este inedit – un mix intre industrial, uman si natura – structura fiind compusa din lemn, beton, fier si sticla. O treime din suprafata cladirii este ocupata de laboratoare, acolo unde are loc “antrenamentul fermentilor”, dupa cum afirma Francoise Neant, director de comunicare Danone Research.
Accesul in cladire se face doar pe baza de programare, o data pe an institutul organizand Ziua Portilor Deschise. Vizitele pot fi organizate pentru grupuri formate din 10 pana la 100 de persoane. “Primim vizite din partea jurnalistilor, studenti, oameni de stiinta, insa nu suntem deschisi zilnic publicului larg”, spune oficialul Danone Research.
Dintre cei 600 de angajati, aproximativ 300 sunt oameni de stiinta. La Palaiseau lucreaza impreuna 13 nationalitati. Cei mai multi angajati sunt francezi si spanioli, insa poti intalni si olandezi, chinezi, germani sau portughezi. “E bine sa ai in echipa un mix de nationalitati, ajuta la inovatie”, considera Neant.
Echipele de cercetatori sunt specializate printre altele in microbiologie, biologie moleculara, biochimie, imunulogie, nutritie si design de alimente. Activitatea de cercetare a Danone e