Amiralul american Mike Mullen, şeful Statelor Majore Unite ale SUA, a declarat duminică, în cadrul emisiunii „Face the Nation" de pe programul american CBS că Statele Unite „urmăresc îndeaproape" stocurile de iperită - cunoscută şi sub numele de gaz muştar - de care dispun forţele regimului Gaddafi. „Există încă o cantitate mare în stocurile libiene", a adăugat Mullen, „şi s-ar putea face destul de mult rău cu el".
Gazul muştar este o armă chimică interzisă, care poate provoca arsuri chimice severe la ochi, piele şi plămâni. În 2004, Libia a semnat Convenţia Armelor Chimice, şi în 2010 a început să îşi distrugă stocurile de gaz muştar, operaţiune încetată o dată cu începutul protestelor de stradă din februarie. Conform Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, forţele armate libiene dispun de 11,25 tone de gaz muştar - nu însă şi de armamentul necesar folosirii acestuia.
John Hart, expert pentru arme chimice şi biologice al institutului suedez SIPRI, este de părere că Gaddafi nu va folosi gazul muştar împotriva propriei populaţii: „iperita nu este mortală, dar produce nişte băşici foarte dureroase. Folosirea acestui agent chimic împotriva unor civili i-ar aduce lui Gaddafi o publicitate enorm de negativă, aşa că este puţin probabil că va face".
Deocamdată, stocul de iperită se află într-o clădire a armatei, situată în deşertul libian - şi mai mulţi sateliţi militari americani urmăresc mişcările din jurul clădirii zi şi noapte.
Forţele armate libiene dispun de 11,25 tone de gaz muştar, o armă chimică interzisă, care poate provoca arsuri chimice severe la ochi, piele şi plămâni.
Amiralul american Mike Mullen, şeful Statelor Majore Unite ale SUA, a declarat duminică, în cadrul emisiunii „Face the Nation" de pe programul american CBS că Statele Unite „urmăresc îndeaproape" stocurile de iperită - cunoscută şi sub numele de gaz muştar