Ali Abdul Aziz al-Issawi (45 de ani), ministrul de externe al rebelilor din Libia, a absolvit doctoratul la Academia de Studii Economice din Bucureşti. În teza „Privatizarea ca politică economică - Experienţa României“, arabul s-a inspirat şi dintr-o lucrare a economistului autohton Ilie Şerbănescu.
Odată cu înteţirea mişcărilor de stradă din Libia, rebelii din partea de est a ţării au format la sfârşitul lunii trecute, mai exact pe 27 februarie, Consiliul Naţional Libian. Unul dintre membrii de frunte a acestui aşa-zis guvern, Ali Issawi, ocupant al funcţiei de ministru de externe, şi-a obţinut doctoratul în economie la Bucureşti.
Ideile punctate de libian în teza „Privatizarea ca politică economică – Experienţa României“, păstrată în biblioteca Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, se regăsesc în prezent în viziunea rebelilor care au format Consiliul Naţional.
Naţionalizarea, atacată în teză
Issawi a studiat tranziţia din România, în perioada 1989-1998. El a concluzionat în teza sa că ţara noastră a avut parte de un proces al privatizării dublat de un pericol: corupţia, pe care o defineşte ca „un fenomen îngrijorător ce se desfăşoară la nivelul majorităţii instituţiilor şi care a generat o neîncredere periculoasă la nivelul autorităţii statului. Corupţia determină neîncredere în sistemul valorilor, care este extrem de important pentru o ţară“.
Într-unul dintre capitole, el explică faptul că privatizarea este necesară întrucât astfel „se restituie drepturile de proprietate deţinătorilor de drept ai acestora, care au fost obligaţi să renunţe la ele în timpul procesului de naţionalizare“.
Pentru redactarea tezei sale, Issawi s-a inspirat din teoriile mai multor teoreticieni occidentali, cum ar fi Roman Frydman sau G.A. Mackenzie, dar şi din studiul economistul român Ilie Şerbănescu, „Can the vicious circle be broken?“. Ace