Instanţa supremă din Germania a condamnat, ieri, "Deutsche Bank" AG - cea mai mare bancă din ţară, la plata unei despăgubiri de peste 541.000 de euro către un client pentru că nu şi-a respectat obligaţia de consiliere privind riscurile unor produse financiare. Sentinţa ar putea reprezenta un precedent judiciar.
"Deutsche Bank nu şi-a îndeplinit obligaţia de a oferi consiliere", potrivit comunicatului Curţii Federale din Karlsruhe.
Reclamantul - "Ille Papier Service" GmbH, este o companie care a cumpărat în 2005, de la banca germană, un produs financiar speculativ complex, iar pentru că nu a primit informaţiile privind riscurile pe care le presupune investiţia, trebuie despăgubit cu 541.074 euro (770.000 de dolari).
"Deutsche Bank" a vândut mai multe sute de astfel de instrumente autorităţilor locale şi companiilor germane mici, care au înregistrat pierderi de mai multe milioane de euro din cauza produselor, în perioada crizei financiare.
Instituţia de credit este implicată în mai mult litigii similare - la Curtea Federală şi la alte instanţe inferioare. "Deutsche Bank" a fost acţionată în instanţă de părţi care arată că nu li s-au prezentat în mod adecvat aspectele privind riscurile şi comisioanele aferente acestor investiţii.
Amintim că, recent, "Korea Exchange" Inc., operatorul Bursei de Valori din Seul, a amendat divizia locala de brokeraj a "Deutsche Bank" cu suma record de un miliard de woni (887.000 dolari) pentru încălcarea regulilor de tranzacţionare în noiembrie anul trecut, când piaţa acţiunilor a scăzut brusc, pierzând 26 de miliarde dolari.
Amenda a venit după ce autoritatea de reglementare a sectorului financiar sud-coreean a decis că "Deutsche Bank" nu mai poate tranzacţiona derivate în ţară, timp de şase luni, întrucât divizia locală de brokeraj a băncii germane este vinovată de prăbuşirea bruscă înregistrată de Bur