Peste 30 de comasări se vor face cu începere de la începutul anului şcolar viitor, reducându-se astfel drastic numărul şcolilor care practicau învăţământul simultan (copii din clase diferite care învaţă la comun).
„Rămân doar vreo şase şcoli care mai au clase simultane, dar atenţie, sunt la învăţământul primar. Spre deosebire de alte judeţe, Galaţiul nu mai are învăţământ simultan la gimnaziu încă de anul trecut. Asta în ciuda celor câţiva nostalgici care nu prea şi-ar lăsa copiii să plece în alt sat la şcoală", spune inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu.
Toate comasările sunt în mediul rural şi se fac în general în favoarea şcolilor din centrul de comună sau acolo unde sunt copii mai mulţi.
Spaţiile rămase libere vor fi folosite fie pentru a adăposti grupe mai multe de grădiniţă, fie pentru organizarea serviciilor de tip „after-school".
„Oricum, zonele în care facem aceste comasări sunt defavorizate, aşa că sistemul after-school nu poate decât să le facă bine", spune la rândul lui inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.
„Oficialii" de la ISJ Galaţi ne asigură că nu va dispărea niciun post didactic din şcolile comasate.
„Doar posturi de director dispar", a adăugat Doruleţ Resmeriţă. Sigur va mai fi nevoie de câţiva profesori care să asigure permanenţa la „after-school".
Pe lângă cele 30 de comasări din mediul rural, Inspectoratul Şcolar a mai luat decizia de a alipi Şcoala 9 din Galaţi la Şcoala 29, Şcoala 31 la Şcoala 18, Şcoala specială „Constantin Pufan" la Şcoala Specială „Emil Gârleanu" şi Liceul Traian la Grupul Şcolar Radu Negru.