Moldova, a doua regiune din ţară ca potenţial eolian după Dobrogea, este împânzită de mori de vânt doar pe hârtie. Din 2007, de când investitorii privaţi au amenajat primele instalaţii pentru măsurarea vitezei vântului, niciuna dintre firme nu a montat vreo turbină.
Zece firme, majoritatea cu acţionariat italian, au anunţat investiţii în parcuri eoliene în peste 20 de comune din judeţul Iaşi. Cea mai mare investiţie îi aparţine societăţii Celsa Team, care va ridica în judeţele Iaşi, Neamţ şi Vaslui 250 de turbine. Cu o investiţie de 2 miliarde de euro, planul declarat este să dezvolte o putere egală cu cea produsă de reactorul de la Cernavodă, plan care s-a blocat în avize şi măsurători.
Înstalaţie de măsurare a vântului, vandalizată
Un alt proiect aflat într-un stadiu avansat îi aparţine firmei ACK Paşcani, care intenţionează să construiască un parc eolian de 40 de megawaţi în comunele Scobinţi şi Târcovaci. Cu 60 de milioane de euro, firma va instala 16 turbine până anul viitor, dar abia este în stadiul obţinerii de avize.
„Am cumpărat 20 de hectare de teren şi am negociat cu fiecare propietar, ceea ce a durat foarte mult. Sunt şi foarte multe avize de obţinut care pot dura şi doi ani", a spus Ion Acatrinei, directorul general al ACK Paşcani.
Zeci de turbine vor fi instalate şi în comunele Ruginoasa, Andrieşeni, Cristeşti, Balş, Şcheia şi Ţibăneşti. Unul dintre cele mai mari proiecte din Moldova este în comuna Dumeşti, unde va fi construit un parc de peste 100 de Megawaţi, cu o investiţie de 150 de milioane de euro.
„Trebuia să se construiască un parc eolian de 103 Megawaţi, dar deocamdată sunt vorbe. A fost instalat un anemometru, dar nu se aude nimic de turbine", a spus Mihai Sabaiduc, primarul din Dumeşti. Un alt proiect promiţător este în comuna Şcheia, unde trebuie construit un parc eolian pe 400 de hectare.
„Firma a re