O echipă de astronomi polonezi de la observatorul OGLE al Universităţii din Varşovia a detectat o novă roşie strălucitoare - contopirea a două stele - pe care a numit-o V1309 Scorpii, informează revista Science News. Fenomenul a fost observat timp de opt ani, începând din 2002, observaţiile urmând să fie publicate în numărul din aprilie al revistei Astronomy and Astrophysics.
Novele roşii strălucitoare sunt un fenomen despre care se ştie foarte puţin. Observatorul polonez a detectat "din greşeală" dansul sorilor. În urma observaţiilor făcute, oamenii de ştiinţă au putut să determine că cele două stele fac parte dintr-un sistem solar binar în curs de contopire, ale cărui stele au început deja să formeze un amestec de gaze, ceea ce îi dă culoarea roşie.
Până acum au mai fost detectate doar alte patru sisteme binare care ar putea fi clasificate drept nove roşii strălucitoare, dar niciuna nu a putut fi observată atâta timp şi în asemenea detaliu. "Materialul pe care l-am adunat este fantastic. Niciodată nu m-am aşteptat să putem face atâtea observaţii asupra fenomenului", spune Romuald Tylenda, un astronom polonez, citat de naturenews.
V1309 Scorpii se află la o distanţă de 10.000 de ani lumină de Pământ. Înainte de a se contopi, cele două stele "au dansat" una în jurul celeilalte completând o orbită la circa 17 ore. Dansul este determinat de atracţia gravitaţională dintre cei doi sori, stelele orbitează în jurul centrului de gravitate comun până ajung să fie atât de apropiate încât încep să formeze un amestec de gaze - să se contopească. Luminozitatea unei nove roşii strălucitoare nu este atât de puternică ca a unei supernove, lumina este de culoare roşie şi poate fi observată timp de săptămâni sau luni de zile, timp în care culoarea se intensifică. (Ioana Nicolescu)
O echipă de astronomi polonezi de la observatorul OGLE al Universităţii d