România a decis să participe activ la conflictul militar din Libia. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis participarea cu 207 militari și cu fregata Regele Ferdinand la aceste operaţiuni. Anunțul a fost făcut de președintele Traian Băsescu, marți seară.
Fregata va trebui să blocheze oricare navă suspectată că ar transporta de exemplu armament către Libia, a declarat președintele Traian Băsescu, după ședința CSAT de marți, 22 martie. ”Participăm la operaţiuni la solicitarea NATO. Nava va fi gata de plecare în misiune în 30 de zile”, precizează șeful statului.
”Trebuie să se găsească resurse pentru punerea în aplicare a deciziei CSAT şi pentru respectarea angajamentului pe care România îl are faţă de NATO”, continuă președintele.
România își va respecta angajamentele, spune șeful statului: ”26 martie 2007 - PNL i-a solicitat lui Emil Boc să se ralieze deciziei de retragere a trupelor româneşti din Irak. Trupele nu s-au retras, pentru că aveau de îndeplinit o misiune. Cât timp eu voi fi preşedinte, România îşi va respecta angajamentele. Forţele armate ale României vor pleca acolo unde trebuie şi în limitele posibilităţilor pe care armata le are. România rămâne un susţinător al ideii că operaţiunile militare trebuie să se desfăşoare şi sub mandat NATO, pentru că ne ajută pe toţi la solidaritate. România va continua să răspundă pozitiv în limita resurselor şi dacă este vorba de acţiuni umanitare”.
Scopul operațiunii este protejarea populației libiene de un lider care își omoară proprii oameni, explică Traian Băsescu. ”Ar fi bine să nu dăm impresia că suntem nepregătiţi a înţelege lucruri elementare. Marii beneficiari ai resurselor petroliere din Libia sunt Italia, Franţa, Marea Britanie şi SUA. Nu au nevoie de un război pentru a primi ceea ce deja au. Intervenţia este pentru a proteja populaţia de un lider politic care omoară propria lu