Când beţi cafeaua pe stomacul gol, când prăjelile sunt baza alimentaţiei, iar din dietă lipsesc legumele, fructele, lichidele şi mişcarea, riscul să apară cancerul intestinului gros este major. Sursa: SHUTTERSTOCK
Dacă mergeţi pe principiul că ziua nu începe bine fără cafea şi ţigară pe stomacul gol sau că "masa nu e masă" fără o prăjeală bună şi picantă, dar "nu vă daţi în vânt" după lichide, fructe şi legume, nici tranzitul intestinal nu mai funcţionează bine. Apar balonări, gaze la stomac, constipaţie şi/sau diaree, simptome despre care cei afectaţi vorbesc cu jenă, dar care pot ascunde mai mult decât o simplă indigestie, şi anume cancerul de intestin gros, neîntrecut în lume la incidenţă şi mortalitate decât de cancerul pulmonar.
De vină pentru apariţia acestui tip de cancer este moştenirea genetică, dar mai ales stilul de viaţă dezordonat, cu excese şi puţină mişcare. "Ţinte" sunt persoanele de peste 50 de ani, dar din ce în ce mai mulţi tineri de 20-30 de ani încep să fie afectaţi.
15.000 de cazuri noi în fiecare an
Pe cât de mare e incidenţa cancerului de intestin gros (al doilea ca frecvenţă şi mortalitate în lume şi în ţară - 13% din totalul cazurilor de cancer), pe atât de mare este ignoranţa românilor în ceea ce priveşte prevenţia elementară. În România, screeningul nu e încurajat şi nici decontat de asigurări, iar viaţa de bolnav e o luptă de supravieţuire cu sistemul.
"Despre cancerul de intestin gros se ştie puţin, este o boală despre care ne este jenă să vorbim. Estimez că în ţara noastră sunt descoperite anual 10.000- 15.000 de cazuri", atrage atenţia Dana Stănculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic din Bucureşti.
Cancerul de intestin gros apare când celulele normale care căptuşesc intestinul gros încep să crească şi să se multiplice necontrolat. Totul începe în primă f