O casă izolată cu cânepă, iarbă pe acoperiş şi panouri solare. Aşa arată o locuinţă verde. Sursa: ARHIVA PERSONALĂ
1 /.
Acum şase ani, Felicia Ienculescu a găsit un teren la Mogoşoaia (judeţul Ilfov), aproape de Palatul Brâncovenesc, o zonă foarte dragă familiei ei. Asta se petrecea într-o perioadă în care Felicia, acum în vârstă de 38 de ani, căuta o formă de exprimare a convingerilor sale ecologice.
Întâmplarea cu terenul a venit la scurt timp după ce îl cunoscuse pe agentul fostului vicepreşedinte american Al Gore - autorul cărţii "Un Adevăr Incomod" - moment în care s-a convins că nu e suficient să aibă opinii ferme, ci trebuie să şi acţioneze. "Ne-am gândit că ar fi frumos din partea noastră nu doar să propovăduim nişte idei, ci să le trăim pe pielea noastră. Aşa am decis să folosim cât mai multe idei şi materiale verzi în proiectul nostru de la Mogoşoaia, unde am început, în 2006, construirea unei case", povesteşte Felicia.
Odată ce au găsit terenul, soţii Ienculescu s-au mişcat rapid. Au vândut apartamentul din Bucureşti şi au început munca la casa mult visată din apropierea Capitalei. Atunci, "Felicia ONG" - aşa cum era poreclită de fosta sa şefă de la Editura Curtea Veche, după ce s-a luptat pentru salvarea unui parc din sectorul 3 al Bucureştiului - a înfiinţat organizaţia Greenitiative, pe care o conduce.
"Naşii Greenitiative au fost trei: o poreclă luată în serios, o carte a unui fost vicepreşedinte american şi o campanie pentru salvarea unui parc care ne-a arătat că, dacă vrei să realizezi ceva fără nicio miză materială, nu eşti singur, oamenii simt asta şi te ajută din toată inima", explică Felicia.
Casa eco peste tot
Felicia şi soţul ei nu sunt arhitecţi, dar sunt ecologişti pasionaţi. Astfel, atunci când s-au apucat de construit, au decis să aleagă materiale naturale, care să pr