Fosilele iepurelui gigant, botezat Nuralagus Rex (regele iepurilor), au fost descoperite pe insula Minorca, din sud-vestul Spaniei, scrie CBS News.
"Am avut nevoie de patru ani pentru a recupera o bucată bună dintr-un os al lui N. rex, deoarece acestea erau încastrate într-o rocă foarte dură", explică paleontologul Josep Quintana, de la Institutul Catalan de Paleontologie din Barcelona. "Pentru a extrage osul din piatră a fost nevoie de sute de litri de acid acetic şi oţet foarte concentrat, dar şi de multă muncă şi răbdare. Oricum, a meritat", a declarat Quintana.
Iepurele, care a trăit acum 3-5 milioane de ani, avea o greutate de 12 kilograme, de şase ori mai mult decât rudele sale de astăzi. Faptul că era atât de mare pare să urmeze aşa-zisa "lege a insulei", care spune că animalele mici (precum iepurii) devin mari datorită lipsei de prădători, în timp ce animalele mari devin mici, din cauza hranei limitate, susţine CBS News.
Descoperirile arată că N. rex nu avea abilitatea de a sări, din cauza unor modificări la nivelul coloanei vertebrale. "Cred că N. rex era cam împiedicat. Imaginaţi-vă un castor pe uscat", a spus Quintana.
Cercetătorul spune că e foarte posibil ca gigantul să fi avut vedere şi auz slabe. Acestea s-au deteriorat cel mai probabil din acelaşi motiv pentru care iepurele a devenit atât de mare: pentru că nu avea prădători de care să se teamă. De asemenea, e posibil să nu fi avut nici urechi prea mari.
Oasele de la picior ale lui N. rex
Ghearele mari şi curbate ale iepurelui îl fac pe Quintana să creadă că acesta se hrănea cu tuberculii şi rădăcinile pe care le dezgropa.
Printre "vecinii" lui N. rex de pe insulă se numărau lilieci, hârciogi uriaşi şi ţestoase gigant.
Quintana spune că iepurele gigant ar putea fi o mascotă bună pentru Minorca. "Eu l-aş folosi pe N. rex pentru a atrage turiştii pe ins