La 39 de ani, Alina Culcea, medic de profesie si "om de vanzari" din pasiune, conduce de mai bine de un an si jumatate operatiunile locale ale companiei farmaceutice Actavis, cu sediul in Islanda. Care sunt planurile Actavis in Romania pentru 2011 dupa un an in care afacerile au scazut cu 8%?
Wall-Street.ro: Cum a fost 2010 pentru afacerile Actavis si cu ce rezultate ati incheiat anul?
Alina Culcea: Rezultatele din 2010 au fost in linie cu previziunile din anul anterior: am avut o cifra de afaceri de circa 93 de milioane de euro, incluzand exporturile. Ponderea exporturilor este de circa 20%. Ca asteptari, fata de 2009, ne-am confruntat cu o scadere usoara a cifrei de afaceri, de 8%, in primul rand din cauza cresterii competitiei pe toate segmentele, in special pe cel de oncologie (medicamente anticancer - n. red.), pilon de baza al activitatii noastre.
Un alt factor cu care toti din piata ne confruntam este cel al arieratelor din sanatate, care te impiedica sa faci business asa cum ti-ai dori, din moment ce stii ca iti recuperezi banii peste 300 de zile. Acesta este termenul la care s-a ajuns la final de 2010. La inceputul de an (2010 - n. red.) erau termene de 210 de zile si acum am ajuns sa sustinem termene de plata de 300 de zile. Aceasta situatie ne afecteaza in special pe noi, ca producatori de generice, pentru ca noi creditam sistemul.
In plus, tot la noi se intorc din lant si eventualele insolvente pentru ca in 2010 ne-am confruntat cu situatii majore in acest sens. Nu vorbesc doar de farmacii, care au fost destul de numeroase, ci si de distribuitori, segment in care au fost doua insolvente majore – Montero si Relad.
Wall-Street.ro: Care este situatia arieratelor din sanatate acumulate pana in prezent?
Alina Culcea: Din pacate, deblocarea unor fonduri din septembrie 2010 a fost singura "gura de oxigen"