SUA se declară îngrijorate de instabilitatea din Yemen şi de impactul acestei instabilităţi asupra luptei împotriva terorismului, dar nu doreşte să spună dacă preşedintele Ali Abdullah Saleh ar trebui să răspundă protestelor antiguvernamentale şi să părăsească puterea. Parisul a apreciat deja că liderul yemenit, aflat la putere de 32 de ani, ar trebui să renunţe la funcţie. Saleh refuză însă să se încline şi avertizează că ţara s-ar putea confrunta cu un război civil. Sursa: REUTERS
Îngrijorarea SUA cu privire la situaţia din Yemen, una dintre puţinele reacţii ale SUA pe această temă, a fost exprimată de secretarul american al apărării, Robert Gates, aflat într-o vizită la Moscova. „Suntem evident îngrijoraţi de instabilitatea din Yemen”, a declarat Gates. „Principala mea preocupare este reprezentantă de instabilitatea şi distragerea atenţiei de la acţiunile organizaţiei al-Qaida din Peninsula Arabică”, a spus el, cu referire la filiala yemenită a organizaţiei teroriste.
Întrebat dacă preşedintele Ali Abdullah Saleh, aliatul SUA în lupta împotriva terorismului, ar trebui să părăsească funcţia, aşa cum îi cer protestatarii, Gates a preferat să evite un răspuns tranşant. „Nu cred că este treaba mea să vorbesc despre afacerile interne din Yemen”, a spus el.
O poziţie mai clară a fost exprimată ieri de Franţa, are doreşte să arate consecvenţă în atitudinea faţă de revoltele din lumea arabă. Plecarea preşedintelui yemenit Ali Abdullah Saleh pare „inevitabilă”, a apreciat ieri şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppé. „Trebuie să-i ajutăm astăzi pe cei care doresc să facă să avanseze drepturile omului, să construiască democraţia. Acest lucru este valabil pentru toate ţările”, a declarat ministrul francez.
Preşedintele, tot mai izolat, refuză demisia
Puternic contestat de revoltele care au izbucnit pe 3 februarie, lideru