Tensiunea a început să se simtă la Damasc, unde forţele de securitate monitorizează toate cartierele. Şapte protestatari au murit. Siria a fost şi ea atinsă de virusul revoltelor arabe. Protestele au început, în weekend, într-o localitate de la frontiera cu Iordania şi s-au extins spre alte oraşe.
De la sfârşitul săptămânii trecute, tensiunea este la apogeu între tineri şi forţele de ordine în regiunea Daraa, situată la 120 de kilometri la sud de capitala Damasc. Motivul: 15 elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani sunt reţinuţi de poliţie, de aproape o lună, pentru că ar fi scris pe ziduri sloganuri antiregim.
Familiile, rudele, prietenii tinerilor s-au adunat, de la sfârşitul săptămânii trecute, în fiecare zi, pentru a cere eliberarea acestora. Intervenţia forţelor de ordine s-a soldat cu şapte morţi şi mai multe zeci de răniţi. Sâmbătă, funeraliile a doi dintre protestatari au atras peste 10.000 de persoane. De data aceasta, ei au cerut, în plus faţă de eliberarea tinerilor, ridicarea stării de urgenţă, eliminarea corupţiei, demiterea guvernatorului provinciei şi a şefului poliţiei, dar au denunţat şi monopolul exercitat de către un văr al preşedintelui în sectorul telefoniei mobile.
De duminică, tensiunile sunt în creştere. Protestatarilor din Daraa li s-au alăturat locuitori din satele vecine. Împreună au rupt cordonul de securitate al poliţiei, au atacat mai multe instituţii ale statului, între care şi clădirea tribunalului, sediul unei companie de telefonie mobilă deţinută de Rami Makhlouf, vărul preşedintelui, dar şi o reşedinţă a guvernatorului regiunii.
Într-o încercare de conciliere, preşedintele Bashar Al-Assad l-a demis pe guvernatorul provinciei, iar seara un camion de poliţie a eliberat mai mulţi copii în faţa moscheii. Ulterior, localnicii au descoperit că printre ei nu se afla niciunul dintre elevii arestaţi în urmă cu