BBC va transmite începând cu 21 martie un documentar despre "Complotul Lockhart", realizat în jurul unei mari dileme istorice: "A încercat Marea Britanie să-l asasineze pe Lenin?". Dacă Guvernul britanic repinge şi astăzi acuzaţia de a fi încercat să-l asasineze pe Lenin, ruşilor li se predă de zeci de ani o istorie care contrazice teoria englezilor.
Vladimir Ilici Lenin Tentativă de asasinat eşuată Cu aproape un secol în urmă, Marea Britanie a fost acuzată că a pus la cale un complot pentru a-l asasina pe Lenin şi a răsturna regimul bolşevic din Rusia în 1918, imediat după sfârşitul Primului Război Mondial. În vara acelui an, Lenin a fost împuşcat la Moscova de o tânără rusoaică, catalogată drept "executantă" a unui plan bine pus la punct de Robert Bruce Lockhart, reprezentant al Londrei în capitala Rusiei după prima conflagraţie mondială. Lenin a supravieţuit însă, iar poliţia secretă a bolşevicilor, CEKA, l-a arestat pe Lockhart, acesta fiind dus apoi la Kremlin pentru interogatorii. Asociatul său, Sidney Reilly, un alt spion al Serviciilor Secrete Britanice, a scăpat atunci de CEKA, dar a fost împuşcat mortal câţiva ani mai târziu după ce a fost momit să se întoarcă înapoi în Rusia. Conform arhivelor CEKA, Lockhart a mărturisit că era parte a unui complot propus de Londra pentru uciderea lui Lenin şi pentru răsturnarea guvernului bolşevic.
Robert Bruce Lockhart
Marea Britanie spune că acuzaţiile sunt nefondate Guvernul britanic a declarat zvonul drept "propagandă sovietică", însă noile dovezi aduse în atenţia publicului par a susţine contrariul. Mai multe documente arată că Lockhart a cerut de nenumărate ori bani Angliei pentru finanţarea mai multor organizaţii anti-bolşevice din Rusia. Potrivit documentelor, în vara lui 1918, Lockhart a trimis o telegramă la Londra în urma unei întâlniri cu un opozant local al bolşevicilor pe n