Şcoala nr. 10 din Giurgiu este una dintre cele 20 de organizaţii din România aflate în selecţia finală pentru Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011. Pentru ediţia din acest an, au fost înregistrate 1.850 de aplicaţii eligibile provenite de la organizaţii şi instituţii din 12 ţări printre care şi România.
Proiectul a făcut parte din cadrul unui programului PHARE, fiind implementat în anul 2008, o parte dintre activităţile acestuia aflându-se încă în derulare. Cele mai importante dintre ele se referă la programul „A doua şansă” dedicat persoanelor care, din diferite motive, au abandonat şcoala sau nu au frecventat-o niciodată.
„În 2008 a fost înfiinţat doar pentru clasele I-IV, pentru ca un an mai târziu, datorită cererilor, să înfiinţăm ceva identic şi pentru gimnaziu” povesteşte Mariana Bechir. În acest moment, în cadrul programului „A doua şansă” sunt înscrise 27 de persoane cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani de care se ocupă cadre didactice din cadrul şcolii.
„Anul trecut am avut şi un domn de 47 de ani care îşi dorea foarte mult să obţină carnetul auto însă nu ştia să scrie sau să citească” spune şi Aneta Ciobanu, directorul instituţiei. O altă activitate aflată în desfăşurare care decurge din proiectul selectat pentru Premiul ERSTE este şi sprijinul pentru elevii cu cerinţe educative speciale (CES). „În şcoală avem zece copii care întâmpină dificultăţi în procesul de învăţare. Zilnic, un învăţător intinerant de la Şcoala Specială Giurgiu vine şi lucrează cu aceştia la materiile de bază” declară Mariana Bechir.
30 de câştigători
Şcoala nr. 10 a fost singura instituţie sau organizaţie din judeţul Giurgiu care s-a înscris în concurs, reprezentanţii acesteia fiind anunţaţi pe 18 martie că se află printre cei 133 de „finalişti”. O echipă de experţi ai Fundaţiei ERSTE se va întâlni cu reprezentanţii proiectelor pen