CSAT a decis implicarea României în aplicarea directivei NATO pentru impunerea embargoului împotriva Libiei, a anunţat şeful statului la finalul şedinţei de marţi a CSAT. Participarea României vizează strict impunera embargoului cu privire la vânzarea de armament. Decizia aceasta nu presupune implicarea României în operaţiunile de instituire a zonei de interdicție aeriană. Această chestiune face obiectul unei alte decizii NATO care deocamdată nu a fost tranşată de organizaţia Nord Atalantică.
La solicitarea NATO, România va trimite în Marea Mediterană fregata Regele Ferdinand cu 205 militari de la bord şi doi ofiţeri de stat major. Misiunea fregatei va fi de patrulare, iar implicarea României va fi strict pentru aplicarea embargoului de vânzare de armament Libiei. Preşedintele Traian Băsescu a precizat că fregata Regele Ferdinand va veghea în marea Mediterană la blocarea navelor suspecte astfel încât Libia să nu fie alimentată cu armament. SONDAJCredeți că decizia României de a participa la blocada maritimă a Libiei este corectă?Da Nu Nu ştiu/Nu răspund Rezultate MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Fregata Regele Ferdinand va participa la embargoul asupra Libiei FOTO evz.ro
RĂZBOIUL DIN LIBIA: Fregata "Regele Ferdinand", în misiune în Mediterană
"CSAT a decis implicarea României în impunerea condiţiilor de respectare a embargoului cu Fregata Regele Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major din forţele navale. Asta înseamnă că România va participa cu 205 militari la bordul Fregatei Regele Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major, în total 207 militari, ofiţeri şi subofiţieri. În cel mai scurt timp, Guvernul trebuie să aloce resursa financiară necesară", a anunţat Traian Băsescu.
Costurile estimate pentru ca fregata Regele Ferdinand să opereze în Mediterană sunt 4,5 milioane de euro.
"Pe data de 20 martie a fost aprobat planul de ope