Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat ieri că pe străzile României încă sunt 1,8 milioane de maşini mai vechi de zece ani şi că va continua programul de casare a autovehiculelor uzate, suplimentând bugetul alocat programului "Rabla" ori de câte ori va fi nevoie. "În momentul de faţă, în România, sunt înmatriculate aproape 1,8 milioane de maşini cu peste zece ani vechime, deci avem de casat maşini. Evident, dintre acestea sunt unele care sunt într-o situaţie destul de bună, dar iată că avem totuşi un parc de maşini destul de învechit care trebuie să îl înnoim", a spus Borbely în timp ce se afla, împreună cu premierul Emil Boc, la sediul Remat Bucureşti Sud.
Amintind că s-au înregistrat cazuri în care sunt falsificate certificate de înmatriculare pentru a se obţine mai multe vouchere cu prime de casare, ministrul a avertizat că autorităţile sunt acum extrem de atente la legalitatea operaţiunilor de casare.
Programul de casare a maşinilor uzate "Rabla" a reînceput în a doua parte a lunii martie, cu un plafon total alocat pentru plata primelor de casare de 228 milioane lei, care poate fi suplimentat ulterior în funcţie de cerinţele pieţei.
Anul trecut au fost alocate iniţial circa 190 milioane lei pentru scoaterea din uz a maşinilor uzate, iar fondurile au fost ulterior suplimentate de mai multe ori, până la 722 milioane lei. În 2010 au fost casate aproape 190.000 autoturisme şi achiziţionate 63.000 unităţi, dintre care 26.000 de producţie autohtonă.
Ieri a început "Rabla" pentru firme
Începând de ieri persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale se pot înscrie în Programul Rabla 2011. A şaptea sesiune a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2011 a fost lansată la data de 16 martie, aceasta adresându-se tuturor persoanelor fizice, persoanelor