Autorităţile analizează cu băncile împărţirea riscului între stat şi instituţiile de credit în cadrul programului, fără a fi schimbate condiţiile legate de dobânzi. Dacă garanţia statului va scădea la jumătate, băncile vor în schimb dobânzi şi avansuri mai mari la creditele acordate în cadrul programului guvernamental.
Premierul Emil Boc a discutat ieri cu bancherii varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul „Prima Casă". Iar asta pentru ca 750 milioane de euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise până în prezent, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi. În momentul de faţă, statul garantează în totalitate creditele „Prima Casă", prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Discuţiile tehnice asupra programului guvernamental urmează să fie finalizate însă în decurs de o săptămână.
Clienţii nu vor fi afectaţi
Premierul a explicat că împărţirea riscului între bancă şi stat va conduce la dublarea plafonului total de garanţii, în prezent de 1,5 miliarde de euro, dar şi a numărului de beneficiari. Împărţirea riscului este însă opţională. Mai exact, dacă banca va dori să acorde mai multe credite garantate de stat, va trebui să preia jumătate din riscul de nerambursare a creditului. Nivelul dobânzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele plătite deja Fondului de Garantare şi constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de bănci. „Trebuie ca în următoarea săptămână să se discute cu BNR ce sistem de provizionare va fi acceptat în cazul reducerii la jumătate a garanţiei statului şi cum va fi înregistrată ipoteca, precum şi avansul minim acceptat, pentru că banca centrală a aprobat norme de prudenţialitate pentru fiecare bancă în parte", au declarat surse bancare, po