Religia ar putea să dispară, arată un studiu care a folosit datele statistice colectate în cadrul unor recensământuri realizate în nouă ţări. Cercetarea, citată de BBC, a relevat că numărul oamenilor care spun că nu au o afiliere religioasă a crescut constant în ultimul secol.
Modelul matematic care a stat la baza studiului a încercat să ia în considerare legătura dintre numărul respondenţilor care aparţin unei religii şi motivele sociale din spatele alegerii de a fi religios pentru a încerca să explice creşterea numărului de persoane care spun că nu au o afiliere religioasă.
Informaţiile au fost colectate din Australia, Austria, Canada, Republica Cehă, Finlanda, Irlanda, Olanda, Noua Zeelandă şi Elveţia. "În multe democraţii seculare moderne poate fi remarcată o tendinţă a populaţiei de a respinge orice afiliere religioasă; în Olanda, procentul a fost de 40%, iar în Republica Cehă de 60%", spune Richard Wiener, unul dintre coordonatorii studiului.
Statusul şi utilitatea oferite de afilierea religioasă
Rezultat analizei sugerează că religia va dispărea, la un moment dat în aceste ţări, cred cercetătorii de la Corporaţia pentru Progresul Ştiinţei, care au realizat studiul. "Ideea este foarte simplă. Premisa a fost că grupurile sociale care au mai mulţi membri sunt mai atractive. De asemenea, grupurile sociale oferă un anumit statut social şi au o utilitate", crede Wiener. Pentru a fi mai clar, el prezintă un exemplu din lingvistică. "Cunoaşterea unei limbi precum spaniola este mai utilă decât fluenţa în queshua, o limbă din Peru, pe cale de dispariţie", spune Wiener.
Religia ar putea să dispară, arată un studiu care a folosit datele statistice colectate în cadrul unor recensământuri realizate în nouă ţări. Cercetarea, citată de BBC, a relevat că numărul oamenilor care spun că nu au o afiliere religioasă a crescut constant în ultimul secol