NATO a decis lansarea operaţiunilor pentru a impune un embargo asupra armelor împotriva Libiei, hotărâre în urma căreia şi poziţia României faţă de implicarea în conflictul din Libia s-a schimbat.
În cadrul Summitului UE, preşedintele Traian Băsescu s-a opus încercării Uniunii Europene de a impune o zonă de interdicţie aeriană deasupra Libiei. România s-a declarat şi împotriva recunoaşterii Consiliului Naţional de Tranziţie constituit la Bengazi, Franţa, fiind singura care i-a recunoascut legitimitatea. Poziţia preşedintelui român a dus la o nouă ieşire nervoasă a lui Nicolas Sarkozy, după cum informa EU Observer pe 13 martie.
EUObserver: Băsescu l-a enervat pe Sarkozy
După acest episod, a urmat declaraţia preşedintelui român din 20 martie, potrivit căreia România nu are de ce să se pronunţe în acest moment în problema Libiei, precizând că ţara noastră respectă Rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU privind instituirea zonei de interdicţie aeriană deasupra Libiei.
Băsescu despre intervenţia militară în Libia: "Nu avem cu ce să participăm la această fază pentru că avioanele noastre nu fac faţă"
În cele din urmă, Traian Băsescu a anunţat, în această seară, în urma şedinţei cu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, că România va participa la aplicarea embargoului legat de situaţia din Libia cu fregata Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major, adică în total cu 207 militari.
Traian Băsescu: România va participa la operaţiunile din Libia, vom trimite o fregată cu 207 de militari