Cu doar o lună înainte de cutremurul şi tsunamiul din 11 martie, guvernul nipon a aprobat prelungirea cu 10 ani a duratei de exploatare a celor mai vechi şase centrale din ţară, în ciuda avertizărilor legate de siguranţa acestora, scrie New York Times.
REACTORUL 1 - Explozia de sâmbătă a distrus acoperişul clădirii exterioare.REACTORUL 2 - Explozia de marţi ar fi crăpat rezervorul reactorului. REACTORUL 3 - Explozia de luni a distrus clădirea exterioară şi a crăpat "învelişul" reactorului. Apa care trebuia să răcească reactorul a atins punctul de fierbere. Reactorul emană vapori radioactivi în atmosferă. REACTORUL 4 - A explodat luni dimineaţă şi este oprit pentru lucrări de întreţinere
Printre cele şase centrale, se numără şi Fukushima Daiichi, puternic afectată de seism. O comisie a verificat situaţia reactorului acum câteva luni şi a descoperit fisuri. Acestea însemnau că turbinele sunt expuse la coroziune din partea apei. Vulnerabilitatea a fost dovedită după cutremur, când lucrătorii au pompat apă de mare în interiorul reactorului.
Situaţia de la Fukushima a fost de multe ori pe punctul de a scăpa de sub control, iar muncitorii de la centrală au fost evacuaţi de mai multe ori.
Compania care operează centrala, Tepco, nu a ţinut cont de avertizări, dar recunoaşte acum că a "omis" să inspecteze 33 de piese ale reactoarelor, care fac parte din sistemul de răcire.
O imagine din satelit arată distrugerile produse de cutremur şi tsunami la centrala nucleară Fukushima.
Speriaţi de o catastrofă, sute de localnici se refugiază.
New York Times arată că guvernul "a agreat" ideea celor de la Tepco de a prelungi viaţa reactoarelor, deşi acestea sunt mai vechi de 40 de ani. Asta pentru că executivul doreşte să crească procentul de energie electrică produsă în centralele nucleare, în detrimentul celei produse cu aj