” Războiul e justificat. Moammar Gaddafi ajunsese într-un punct în care nu se mai putea discuta cu el " (Berlinsgske). "Este Europa gata să gestioneze pacea din Libia ? Istoria ne învaţă că un război nu e câştigat decît dacă pacea e pregătită în timpul luptelor " (l’Express). „Este preşedintele care preferă umbra luminii” (Washington Pos)
Începem tot cu operaţiunea din Libia : presa internaţională remarcă faptul că au apărut primele diviziuni în rîndul coaliţiei internaţionale, spune le Figaro în Franţa. Miezul coaliţiei, care cuprinde Franţa,Marea Britanie şi Statele Unite rămâne încă solid, dar unele ţări europene şi Liga Arabă încep să aibă îndoieli. Astfel Italia spune că nu vrea un război împotriva Libiei. Germania avertizează şi ea că există riscuri, în timp ce Liga Arabă, după ce a spus da intervenţiei, acum o critică.
Un expert al Insitutului francez pentru relaţii internaţionale şi Strategice spune că poziţia statelor arabe e aproape schizofrenică : " pe de-o parte Liga Arabă înţelege că Gadafi e o problemă şi că trebuie să plece, pe de altă parte se teme că o intervenţie occidentală va fi prost privită de opinia publică arabă. De aici vine dublul limbaj”.
În Danemarca, ziarul Berlinsgske este însă categoric :” Războiul e justificat. Moammar Gaddafi ajunsese într-un punct în care nu se mai putea discuta cu el. Pe de altă parte, notează ziarul, comunitatea internaţională ar trebui să se întrebe cum va acţiona în cazul altor regimuri care trag în propriul popor, cum se întâmplă în Barhein.
Fostul consilier al lui Francois Mitterand îşi pune o serie de întrebări "Este Europa gata să gestioneze pacea din Libia ? Istoria ne învăţa că un război nu e câştigat decît dacă pacea e pregătită în timpul luptelor". Ştie cineva ce se va întîmpla cu Libia după ? Va fi un stat unitar ? O Federaţie ? O serie de provincii independent