Şi cartierele Măgureni, Cărămidari şi Mircea-Vodă vor fi afectate de seism. Deşi erau considerate cele mai rezistente, primele imobile care se vor prăbuşi sunt cele din centrul vechi al oraşului. Autorităţile au însă alte variante de la o zi la alta.
Nu vor rămâne în picioare nici din casele din cartierele Măgureni, Mircea-Vodă şi Cărărmidari. Şi singurul bloc-turn va fi pus la pământ. Locuinţele ANL despre care arhitectul-şef al oraşului, Valentin Bulgăreanu, spune că au fost construite după ureche nu au nicio problemă la structura de rezistenţă. Haralambie Popescu, proprietarul firmei de construcţii Poha infirmă această variantă, menţionând că blocurile au structuri metalice şi elastice.
Punctul pe „i“
Valentin Bulgăreanu susţine în continuare că cele 112 ANL-uri nu rezistă la un cutremur de peste 8 grade pe scara Riechter. Arhitectul pune punctul pe „i“. „Cred nu s-a respectat calitatea şi cantitatea fierului la fundaţie, nu s-a ţinut cont de segregările betonului, de grinzi, stâlpi şi cred că au fot încărcari prea mari. De obicei, privaţii nu prea au grijă de şantier şi merg pe mâna meşterilor. Părerea mea este că din această cauză lucrurile nu au ieşit cum ar trebui“, ne-a declarat specialistul.
„Este o aberaţie!“
De cealaltă parte, unul dintre constructori, spune că acestă afirmaţie este o aberaţie şi că ANL-urile sunt mult mai sigure decât restul blocurilor din oraş. „Este o aberaţie ce a spus arhitectul. ANL-urile sunt mai mult decât în regulă şi pot rezista şi la un cutremur de 10 grade pe scara Riechter. La construcţia lor s-a ţinut cont de toate normele şi s-au folosit cele mai bune materiale. Avem toate actele şi toate autorizaţiile“, ne-a declarat Haralambie Popescu, constructor.
Altă variantă
În urmă cu doar câteva luni, viceprimarul Picu Şişman liniştea călărăşenii spunând că blocurile construite înainte