Nivelul dobânzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele plătite deja Fondului de Garantare şi constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de bănci în cazul diminuării la jumătate a garanţiei statului în programul Prima Casă, iar Guvernul vrea o soluţie într-o săptămână.
"Trebuie ca în următoarea săptămână să se discute cu BNR ce sistem de provizionare va fi acceptat în cazul reducerii la jumătate a garanţiei statului şi cum va fi înregistrată ipoteca, precum şi avansul minim acceptat, pentru că banca centrală a aprobat norme de prudenţialitate pentru fiecare bancă în parte. BNR a făcut oricum derogare de la norme în programul Prima Casă, dar creditul era acoperit 100% de garanţia statului. Acum s-ar putea să nu mai fie de acord cu un avans minim de numai 5%", au declarat surse bancare.
Băncile au ridicat problema modului de tratare a garanţiei ipotecare constituite de clienţi, care va fi scriptic împărţită între instituţiile de credit şi stat, dar executarea va funcţiona, cel mai probabil, pe principiul creanţei bugetare, întrucât procedurile sunt mult mai rapide. În cazul băncilor, executarea unor garanţii se poate prelungi pe perioade chiar mai lungi de doi ani.
Un alt aspect tehnic care va trebui negociat priveşte comisioanele deja achitate de către bănci la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) pentru garanţii reprezentând 100% din valoarea creditelor acordate în cadrul programului. În opinia bancherilor, pentru noile credite ce vor fi acordate pe baza diminuării garanţiei deja contractate ar urma să se plătească doar un comision modic, care să acopere costurile de procesare a documentelor.
"Pentru toate problemele ridicate, Guvernul a propus un termen de soluţionare de o săptămână, destul de greu de realizat. În primul rând, vor fi discuţii mai complexe la niv