Proaspăt apărute pe tarabele din pieţele din oraş, trufandalele nu sunt la mare căutare printre clienţi. Preţurile mari îi determină pe aceştia să se gândească de două ori înainte de a le cumpăra
După ce în urmă cu două săptămâni preţul cartofilor a crescut halucinat, depăşind chiar şi portocalele importate din Grecia, acum a venit rândul verdeţurilor. Salata, ceapa verde, ridichile sau chiar spanacul au preţuri exorbitante pentru majoritatea localnicilor.
Salata, cea mai scumpă
Majoritatea verdeţurilor comercializate în pieţele şi alimentarele de pe malul Ialomiţei sunt produse în sere şi solarii. Agricultorii se plâng, însă, că investiţiile în astfel de tehnologii sunt extreme de costisitoare, iar cultivarea lor pe timp de iarnă solicită şi mai multă atenţie. „Este normal să fie mai scump pentru că şi costurile noastre sunt mai ridicate“, spune Florin Ene, un tânăr producător, în vârstă de 27 de ani, din Bărăgan.
Tânărul are un solar semiprofesional pe o suprafaţă de mai bine de 100 de metri pătraţi, în care a cultivatasalată, ceapă verde şi ridichi. „Vă garantez eu că se vor ieftini, dar asta e prima recoltă şi e normal să fie aşa“, explică tânărul, care a investit aproximativ 15.000 de lei în afacerea sa.
Dintre toate verdeţurile comercializate pe piaţă, salata este de departe cea mai scumpă. O legătură de salată costă între 2,5 lei şi 3,5 lei, în funcţie de comerciant, în timp ce o legătură de ridichi costă 2,5 lei.
Buget minim
Tarabele pline cu verdeţuri, mirosul de primăvară şi vorba dulce a producătorilor te atrag ca un magnet lângă tarabele din piaţă, însă preţul afişat este pentru majoritatea localnicilor întocmai precum un duş rece, care îi face să îşi amintească de neajunsurile zilnice.
„Dacă vrei sa faci o salată de verdeaţă, te costă peste 10 lei. Cum trăim vremurile pe care le trăim, te gândeşti de d