Istoria cinematografiei româneşti nu s-ar putea scrie fără a prezenta şi generosul aport al lui Dinu Cocea. Regizor şi scenarist, Dinu Cocea s-a născut pe 22 septembrie 1929, în comuna Periş, din judeţul Ilfov. Puţini dintre conaţionali cunosc faptul că Dinu Cocea, care trăieşte din 1985 în Franţa, a primit de la Academia Americană de Film în anul 2000 un prestigios premiu. Şi mai puţini ştiu că după 1989 marele regizor a fost refuzat pentru mai multe proiecte cinematografice pe care ar fi dorit să le dezvolte în ţară.
Astăzi nu ar mai lucra în România, chiar de-ar fi invitat să o facă. „În general, pe mine nu mă interesează premiile, cu toate că am primit şi acel Oscar onorific la Los Angeles. Am fost invitat la un festival al regizorilor din ţările străine, la care participau cineaşti din 10-15 state care făcuseră filme în manieră americană. Trebuia să prezint mai multe pelicule la Los Angeles. Unul dintre români era prieten cu directorul Societăţii Autorilor de Film din SUA, care a venit la proiecţie. După ce a văzut unul dintre filmele din seria Haiducilor, a cerut să vorbească cu mine. A întrebat în ce stat a fost făcut filmul, pentru că a crezut că e realizat în America. Iar eu am spus: în România. «What?». Ro-ma-nia”, povesteşte Dinu Cocea, după care a început să înşire indicii cu privire la ţara noastră: Europa, Marea Neagră, Carpaţi.
Abia când i-a spus de Ceauşescu şi Nadia Comăneci şi-a dat seama americanul. „Ah, yes! Dracula.” Apoi i-a cerut să vină să-şi prezinte creaţiile. „La întâlnirea prealabilă m-am dus cu un film, dar m-a întrebat «nu mai aveţi altul?». L-am dat şi pe al doilea, şi mi-au cerut patru. Dintre toţi regizorii din toate ţările prezente, numai mie mi-au dat acea recompensă onorifică pe care o am acasă. Pe nota de fundamentare a premiului scrie: «pentru filme făcute în manieră americană». Nu e un premiu obişnuit şi sunt sin