Alimentele nu se vor ieftini nici în situaţia, creditată cu şanse extrem de mici, ca taxa pe valoare adăugată să fie redusă la 5% pentru produsele de bază (pâine, carne, lapte, ulei vegetal, zahăr, produse expandate din cereale), sunt de părere analiştii econo-mici.
Opiniile au fost exprimate în condiţiile în care Senatul a respins, ieri, cererea preşedintelui Traian Băses-cu de reexaminare a legii privind reducerea taxei pe valoare adăugată (TVA) la 5% la produsele de bază, adoptată, din greşeală de Camera Deputaţilor, în octombrie 2010.
Acum, legea urmează să fie dezbătută şi votată, din nou, în Camera Deputaţilor, urmare a cererii preşedintelui, însă atât analiştii, cât şi parlamentarii par să nu-i dea şanse de trecere, întrucât ar putea avea implicaţii serioase asupra bugetului.
Mai mult, chiar săptămâna aceas-ta, premierul Emil Boc a declarat că taxa pe valoarea adăugată şi cota unică vor fi menţinute în acest an la nivelul actual, eventuale schimbări putând fi analizate doar pentru viitor.
* Reducerea TVA la alimente este necesară, susţin PSD şi PNL
Membrii partidelor care au iniţiat legea, PSD şi PNL, susţin că această măsură este necesară, pentru a uşura povara taxelor cu care se confruntă populaţia.
În schimb, membrii partidului aflat la guvernare nu cred că reducerea la 5% a TVA va duce la scăderea preţurilor la produsele de bază. De aceeaşi părere sunt şi analiştii, care susţin că această măsură va avea un impact negativ asupra economiei.
Lupu Mihai, deputat PNL, ne-a declarat că va vota pentru reducerea TVA, întrucât populaţia se află într-o situaţie de supravieţuire.
Călin Ion, deputat PSD, ne-a declarat că va vota legea. Domnia sa ne-a precizat că TVA mai mică la alimentele de bază reprezintă un model în toată Uniunea Europeană, deci cu atât mai mult se impune în ţara noastră, unde veniturile sunt mici.